Случва се на всеки…

Идва момент, в който решаваш, че трябва да промениш живота си, т.нар. Катарзис!

Той може да включва всичко:

От това коренно да се преобразиш заради съдбоносно преживяване или пък да е нещо по-простичко като да жертваш пари или да отслабнеш.

След това започваш да прогнозираш и планираш! Поставяш си цели и то с крайни срокове. Обграждаш се с приложения и инструменти, които ще ти помагат.

След това обикновено се случва следното: Първите дни определено има промяна. Казваш си “Този път е различно.”

Но след това…

След дългия работен ден, не ти се спортува, прибираш се хапваш пица, която пък преглъщаш с биричка. Или решаваш, че си бил наистина фокусиран през последните часове и няколко минути в нета няма да ти навредят толкова много.

Все пак цял ден си се мъчил, заслужаваш награда!

В рамките на няколко дни пламъкът на огнената ти амбиция да се промениш угасва…

Ами дръзкият ти план? Какво стана с него?

 

Кайзен

самоусъвършенстване

 

 

Ти си там, от където тръгна, но нещата са още по-зле от преди. Сега си човек, който не е успял да отслабне, финансовото му положение е още по-лошо, а фокуса ти е пълна нула.

 

Но времето лекува всички рани.

 

Природата за добро или лошо ни е благословила с умението да забравяме колко зле сме се чувствали, когато не сме могли да се подобрим. Шест месеца по-късно, желанието да се промениш се връща, и целият сценарий започва отначало.

 

Случвало ли ти се е?

 

Влакчето на ужасите наречено личностно развитие

 

 

Най-голямата опасност се случва в момент на победа. – Наполеон

 

 

В стремежа си да сме по-добри често се чувстваме като качени на влакче в увеселителен парк с характерните възходи и падения. В моментите, когато сме тръгнали стремително надолу поглеждаме в торбата на живота си с отвращение, проклинайки се, че отново сме си купили билет за съвсем същото преживяване.

 

Но защо опитите да се усъвършенстваме обикновено са толкова неравномерни?

 

Защо толкова често завършват с неуспех?

 

Ние не просто искаме да доминираме в живота си. Ние искаме да доминираме в света.

 

Правиш планове да загърбиш 99% от простотиите, които правиш, за да станеш част от по-добрия 1% на планетата. Да, големите цели могат да бъдат внушителни, но подобно на много други големи неща като черните дупки, океаните и Гранд Каньон могат и да те погълнат.

 

Вместо да се заемат с това да свършат работата си, повечето от нас се опитват да намерят “хакове”, чрез които да получат резултатите най-бързо и по-лесно. Четеш статии за продуктивност с надеждата да откриеш съвет, който ще отключи свръх човешката ти ефективност, съвет, чрез който ще постигаш всичко, без да правиш нищо!

 

Най-коварното тук е, че това те кара да се чувстваш сякаш правиш нещо за себе си като в действителност не правиш нищо!

 

Хората виждат самоусъвършенстването като дестинация.

 

Те смятат, че след като достигнат до целта всичко е приключило – могат да не се тревожат повече. Така че, когато имат известен успех и нещата в живота им се подобрят те спират да действат. Така започват да отстъпват назад. И влакчето тръгва надолу…

 

Ако си постигнал цел и искаш тя да продължи да е част от теб, не трябва да спираш да полагаш усилия, за да задържиш постигнатото.

 

Но как….

 

Кайзен: усъвършенствай се с по 1% всеки ден.

 

 

Лек полъх и западаха много листа. – Бенджамин Франклин

 

 

Кайзен е японска дума за непрекъснато усъвършенстване – промяна към по-добро!

 

Това звучи като мистична японската философия създадена от мъдри брадати старци, развинтващи по-младите си другари с кунг-фу.

 

Истината е, че тя е разработена през епохата на “Голямата депресия” в Америка за управление на бизнеса, за да изгради демокрацията помогнала на САЩ във Втората световна война.

 

Вместо фирмите да правят радикални, драстични промени в техния бизнес, инфраструктура и процеси, тази теория ги съветвала да полагат постоянни малки усилия, за да подобрят нещата стъпка по стъпка. Наръчник, създаден от правителството на САЩ, призовава супервайзорите на предприятията да търсят стотици малки неща, които могат да се подобрят:

 

 

“Не се опитвайте да планирате изцяло нов отдел и да закупите изцяло нова скъпо струваща техника. Опитайте се да подобрите съществуващите работни места с наличното оборудване.”

 

 

След като Америка и нейните съюзници поразяват Япония и Германия с оръжия произведени от заводи използващи философията на непрекъснатото усъвършенстване, Щатите предложили тази концепция на японските заводи, за да допринесат за съживяването на икономиката им (типична тактика на САЩ и до днес – унищожавай, след което пращай фирмите си да изграждат).

 

Японците веднага дали име на усъвършенстването стъпка по стъпка. Нарекли го Кайзен – японска тактика за непрекъснато усъвършенстване.

 

Докато японските компании прегърнали тази американска идея, американските компании изпаднали в колективна амнезия и забравили за нея. Вместо това, “радикалните иновации” се превърнали в лозунг на американския бизнес. Използването на Кайзен от японски автомобилни компании като Toyota бавно, но сигурно показвало силата на тази тактика при автомобилните производители през 1970-те и 1980-те години.

 

Какво трябва да направиш?

 

Вместо да се опитваш да правиш радикални промени за кратък период от време, прави малки крачки всеки ден. Това ще доведе до промяната, която желаеш.

 

Съсредоточи се върху 1% усъвършенстване в това, което се опитваш да подобриш. Това е, само 1%. Може да не изглежда много, но с времето тези проценти ще се увеличават.

 

Тук ключът е геометричната прогресия, експоненциалният растеж! Мисли за него както за нещата от живота си, така и за бизнес делата си!

 

В началото подобренията ще са толкова малки, че ще са практически незабележими. Постепенно ще започнеш да ги забелязваш. Това може да отнеме месеци или дори години, но резултатите ще дойдат, ако си последователен и постоянен.

 

Защо Кайзен работи?

 

 

Когато всеки ден се усъвършенстваш, в крайна сметка се случват големи неща. Когато подобряваш състоянието си всеки ден, идва голямата промяна. Не утре и не на следващия ден. Не търси промяната бързо. Потърси малката промяна в дадения момент. – Джон Удън

 

 

Кайзен няма да направи нещата по-добри с магическа пръчка.

 

Промените ще идват малко по малко, като непрекъснато ще се усъвършенстват. Вместо да губиш време в търсене на едно нещо, което ще промени всичко, Кайзен насочва вниманието ти към конкретната задача и ти напомня:

 

 

Вече знаеш това, което трябва да направиш. Заеми се с работата и намери начин да я подобряваш малко по малко всеки ден.

 

 

Според Кайзен всички подобрения трябва да се поддържат ако искаш да жънеш плодовете на труда си. Както Рори Вейдин казва:

 

 

Успехът не е собственост, той е под наем. И дължиш наем всеки ден.

 

 

Как да приложите Кайзен в живота си

 

Какво е онова малко нещо, което мога да започна да правя сега, и което ще подобри живота ми?

 

Задавай си този въпрос всеки ден!

 

След това започни с малко. Наистина малко:

 

·         Искаш ли да започнеш да тренираш? Просто направи една лицева упора сутринта, след като станеш от леглото. На следващата сутрин добави още една. И така нататък. За два месеца ще правиш по 60 лицеви опори сутрин.

 

·         Искаш да си създадеш навици вечер преди лягане и сутрин след ставане? Започни от вечерта, и се концентрирай върху 10-те минути, преди да си легнеш. Планирай какво ще правиш тези 10 минути – може да бъде четене на книга или списание за 7 минути – и го превърни в навик. Всеки ден добавяй по 5 минути, докато цялата ти вечер се превърне в удовлетворяваща рутина. Направи същото и със сутрините си.

 

·         Искаш ли да започнеш да си водиш дневник? Вместо да си поставяш за цел да пишеш по една страница всеки ден, започнеи с писането на няколко изречения. Това е. Може да са 2-3 изречения. На следващия ден добави още няколко. След един месец, ще изписваш в дневника си по няколко страници, разбира се ако това е нещото, към което се стремиш.

 

·         Искаш ли да започнеш да четеш повече? Започни с по един абзац и добавяй всеки ден по един нов, докато започнеш да четеш по една глава на ден.

 

·         Искаш да медитираш? Започни с една минута дихателни упражнения на ден. Това е.

 

·         Искаш ли да отслабнеш? Премахвай по една напитка със захар на ден. Или намали обичайната следобедна закуска на половина.

 

Опитай се да направиш нещата точно с 1% по-добри от предния ден.

 

Започни с малко и увеличавай постепенно. Избягвай изкушението. Фокусирай се върху стабилността и последователността.

 

Да, подобренията ще са последователни и постепенни. В някои дни може да не забележиш такива и да се изкушиш да напуснеш кораба, като се насочиш към нещо друго. Не се предавай, следвай Кайзен усъвършенстването.

 

Всичко започва, след като постигнеш целта – започни да поддържай нивото. Отслабнал си? Продължавай да следваш хранителния режим и упражненията, които правиш.

 

Успял си да отделяш по 30 минути на ден за четене? Продължавай и се наслаждавай на библиотеката от книги, която натрупваш с годините.

 

Самоусъвършенстването не е дестинация. Това е процес. То е като бръсненето – дори и да си го направил тази сутрин, ще трябва да го направиш и на следващата сутрин. Процесът никога не спира. Откажи се от идеята, че някой ден ще пристигнеш.

 

И не забравяй: Ако искаш да поддържаш резултата, който си постигнал, ще трябва да продължиш да правиш нещата, които са ти донесли успех. Не позволявай на успеха да те заслепи с фалшивата си сигурност. Не се отпускай!

 

За Кайзен и неуспеха!

 

Разбира се, ще се сблъскаш и с неуспеха. В някои дни може нещата да не са с 1% по-добре. Това е хубаво. Това е само 1% по-лошо. Забрави за вчера и се концентрирай върху днес. Вземи се в ръце и започни да правиш нещата 1% по-добре отново.

 

 

Промяната е възможна.

 

Можеш да направиш нещата по-добре. Това отнема време и търпение.

 

Но с малки стъпки и постоянство можеш да пожънеш големи успехи!

 

 

източник:kingsman.bg