емоции

На повечето от нас ни е много трудно да се вслушаме в нашето сърце или да следваме поривите на нашата душата. Правим избор основавайки се на твърди аргументи и логика или пък реагираме импулсивно и първосигнално, когато ни „настъпят по болното място“. С течение на годините, потиснатите емоции се наслояват и започват да дават отражение на физическото тяло.
Оказва се, че съществува тясна взаимовръзка между дългогодишните негативни чувства и хроничните болежки. Често последните се явяват като предупредителен знак за липсата на емоционално равновесие у нас самите.

Когато изпитваме през годините неприятни емоции, когато те не биват премахвани, а „потулвани“, отричани или потискани, то тези емоции намират израз във физическото ни тяло като последна инстанция.

Ето как 12-те най-често срещани негативни емоции се проявят в нашето тяло.

Глава

Въпреки че има сто различни причини, които могат да предизвикат често главоболие, натовареното ежедневие и перманентния стрес заемат челни позиции. Главоболието е знак, че трябва да се научим да отделяме редовно време за себе си. Сеанси по релаксация или дихателни упражнения могат да снижат и премахнат стреса.

Врат
Болки във врата означават трудности или неспособност за прошка. Няма значение дали трябва да простим на някой друг или на себе си, важно е да приемем направеното, да спрем да се връщаме назад във времето и да обърнем поглед към бъдещето. Важно е да започнем да мислим за хубавите страни и красивото във всеки един от нас.

Рамене
Рамене, които болят са знак, че носим твърде голям емоционален товар. Чувстваме се отговорни за много неща и хора. Ако се постараем да разделим задачите с близките, може да почувстваме бързо облекчение.

Горната част на гърба
Липсата на емоционална подкрепа може да се изрази чрез болки в горната част на гърба. Може би не се чувстваме оценени или пък ни е трудно да изразим любовта си към някого. Ако става въпрос за семеен човек, то той трябва да поговори с партньора си относно това, как се чувства. Ако човекът е сам, нека се постарае да разшири социалния си кръг на общуване.

Долната част на гърба
Болките в кръста се свързват с чести материални и финансови грижи и страхове. Трябва да успеем да се доверим на бъдещето или ако проблемът е организационен, да потърсим компетентна помощ относно разпределението на бюджета. А може би трябва да поискаме дългоочакваното повишение на заплатата?

Лакти
Лактите символизират гъвкавостта и умението да се приспособяваме в живота. Ако усещаме болки в лактите, то това значи, че отчаяно се борим срещу естествените промени, които съпътстват нашето съществувание. В този случай, трябва да се научим да се оставим „по течението“ без да се напрягаме излишно.

Ръце
Липсата на подходяща социална среда или на добри приятели може да предизвика болки в ръцете. За да се избегне самотата, трябва да се потърсят нови запознанства, да се завържат нови приятелства чрез различни дейности и социални събития.

Бедра/ Таз
Изчакването, протакането, страхът от предприемане на действия и от сериозни решения – всичко това, се изразява като болки в бедрата или таза. Направете промените, които се налагат и се придържайте към избора, който сте направили. Продължете смело напред в живота!

Колена
Коленете носят тежестта на цялото тяло и може би заради това се свързват с егото. При болки в коленете, това значи, че имаме прекалено високо мнение за себе си. Трябва да развием качества като смиреност и скромност. Също така трябва да се постараем да приемаме несъвършествата в другите и да се научим безкористно да помагаме на хората.

Прасци
Силно и продължително емоционално натоварване или негативни емоции като озлобление, гняв, възмущение или завист са причини за появата на болки в прасците. Тези болки са знак, че трябва да намерим начин за да се научим на доброта, благородство и емоционално равновесие.

Глезени
Болките в глезените означават, че човек има нужда от повече удоволствия в живота, който води. В този случай трябва да отделим време за да се поглезим, да се почувстваме приятно. Релакс и пълно наслаждаване на удоволствието!

Стъпала
Чисто физически погледнато, състоянието на стъпалата точно отразява състоянието на целия организъм. Но болките в тях изразяват емоции като меланхолия, силна тъга, депресия. В такив случай трябва да намерим нови дейности, които да ни носят наслада и да уравновесят тези негативни емоции – йога, релаксация, танци, плуване, рисуване, пеене.

емоции

източник: faberliclub.wordpress.com