Зимата е тук и виното е „най-социалната“ напитка,която ни събира с приятели на маса в студените вечери.Не че е задължително да спазвате точно определени правила, когато избирате с какво питие да комбинирате ястията, които сервирате, но винаги е добре да знаете основните положения и когато се колебаете, или чакате важни гости, да не експериментирате с вкусовете. Или просто , за да се насладите максимално на  качествата на различните вина,като аромат,плътност,сухота и т.н. Виното може да “разцъфне” в нова светлина чрез правилното ястие.

Ето предложения на някои уиверсални вина, които са „приятелски“ настроени към по-голям брой храни.

Бели вина

Гладки сухи бели винашардоне без дъб, пино блан, семийон: сьомга, пиле, пуйка, свинско или телешко в леки бели сосове, банички, кюфтенца от риба, яйца, омлети и кишове.

Ароматни и билкови сухи бели Ризлинг от Австралия, Германия и Елзас, вионие, гевюрцтраминер или сух мускат ни отпращат на изток: можете да ги съчетаете с люта индийска храна, пикантни турски ястия, специфичните, но много вкусни тайландска и виетнамска кухни.

Свежи и плодови бели винаСансер, пино гриджо, соаве, бяла риоха: добро допълнение към риба и салати, италиански антипасти с чесън, пикантна храна с чили и лятната храна като цяло.

Сухи розета

Розовите вина също условно можем да разделим на по-леки (по-светло обагрени, с по-фини аромати – от пино ноар, от мерло) и по-интензивни (като цвят и като аромат – от каберне совиньон, от сира). Това е един от най-благодатните видове вина, що се отнася до комбиниране.

По-леките розета са идеален партньор на студени меса и салати, докато по-наситените, силни розета се съчетават прекрасно с всякакво месо на скара, с всички морски продукти (на скара или мариновани), с пица, с паста, със солени печива (банички, кифлички, соленки), с киш, със сладки и солени еклери и палачинки.

Сухо, естествено пенливо вино

Шампанско, кава, креман или просеко – това са доста универсални вина, които може да се пият самостоятелно като аперитив, но и подхождащ чудесно с морски риби, с пържени, хрупкави храни (тук вече можем да причислим и речните риби), със суши и с по-деликатните ястия от китайската кухня.

Червени вина

Леки плодови червени вина-божоле нуво, та до нескъпите чилийски, австралийски и южноамерикански. Но това са и по-обикновени вина от пино ноар, гъмза, италианската валполичела или младите български мерла.Те са най-непретециозната група и могат лесно да си акомпаират с всякаква пица и паста с доматен сос, за тапас със студено месо, за меки сирена, пастет и печено пиле, дори за сьомга и риба тон на скара.

Гладки червени вина със средно тяло-може да се каже,че това е най-обширната група,която обхваща почти всички мерла и кабарнета отлежавали от 6 до 12 месеца, са тук, базисните апелации на Бордо също, както и Кианти и Риоха. Към тях спадат и по-скъпите бургундски, и много други купажни вина от цял свят от средния до висок ценови клас. Съчетанията са предимно с печено на скара или грил тъмно месо, дивеч, зеленчуци на скара, лазаня с месо или друга печена паста със сиренa и гъби.

Богати, мощни вина с плътно тяло

Това е по-специфична група към,която спадат всички емблематичи вина ,с по-висока цена в магазина, като :южноафрикански пинотаж, зинфандел и гренаш, най-вълнуващите според мен италиански вина – бароло и барбареско, Приорат от Испания, традиционните червени от Франция като Chateauneuf-du-Pape и големите от Бордо, супертосканските… Достойна компания за „великите червени“ са традиционните стекове, печени ребра, пикантни ястия с месо и екзотични подправки, дори гладък, тъмен шоколад или десерт с преобладаващо съдържание на какао.

И не забравяйте ,това не са строги правила, а по скоро ориентир ,който да послужи ,за да поглезите сетивата си и да се насладите максимално на „вълшебната напитка“ в компанията на любимият човек или приятели!

 

Наздраве!

 

източник: