Правилното цветово съчетание винаги е било тема,от която са се вълнували всички,особено тези,които обичат да им е цветно!


Разбира се има хора, които имат правилно вътрешно усещане за цветово комбиниране. Но ако в повечето случаи се затрудняваш със съчетанието на различните цветове, то тогава в следващите няколко реда ,ще се опитам да представя основните правила на правилното цветово съчетание.Но никога не забравяй,че всяко правило има изключение

Колелото на цветовете е идеалният помощник, когато става въпрос за цветове и тяхното съчетание.Нека да се запознаем първо с цветовете.

– Основни цветове

червено,

синьо

жълто

      – Вторични цветове:

      Червено + Синьо = Лилаво

      Синьо + Жълто = Зелено

      Червено + Жълто = Оранжево

-Третичните цветове са образувани от комбинацията на вторичен цвят с основен цвят, които са в най-голяма близост.

Ето кои са третичните цветове

Жълто-оранжев

Червено-оранжев

Червено-лилав

Синьо-лилав

Синьо-зелен

Жълто-зелен

Правила

  1. Вторичните и първични цветове, които се намират един до друг в цветното колело се считат за подобни един на друг. Например синьото е подобно на зеленото и лилавото, оранжевото е подобно на червеното и жълтото. Тези цветове могат да се комбинират един с друг.

  2. Първичните и вторични цветове, които са в противоположни страни от цветното колело се считат за допълващи се. Например: синьото допълва оранжевото, лилавото допълва  жълтото, а зеленото допълва червеното. Тези  цветове се наричат допълващи, защото изпъкват още повече, когато са в тези комбинации, а не поотделно.

  3. Ако имаш цветна дреха, с различни нюанси е по-добре комбинацията да бъде само с един цвят и то точно този, който преобладава.  Позволено е съчетанието до три цвята, като бялото и черното се считат за неутрални.

  4. Обръщай внимание и на принта, така например раирана цветна риза в никакъв случай не би се съчетала добре с пола на червени точки. Модните дизайнери са склонни да правят подобни комбинации, но това не означава, че те изглеждат добре.

  5. Цветовата комбинация на чантата с обувките вече не е толкова актуална, затова ти препоръчваме да съчетаваш цвета на обувките си с този на някоя дреха или аксесоар

Бяло и черно

Това са единствените цветове, които могат да се комбинират с всеки друг цвят. Теоретично тези два „цвята” всъщност не са цветове. Бялото  е равномерното наличие на всички цветове до яркостно ниво. Черното пък е тъмното в контраст със светлината.

Червено

Може да се комбинира с бяло, черно, червено, лилаво, оранжево и зелено.

Когато комбинираш червено с червено е препоръчително единият нюанс на червеното да е по-тъмен.

Тъй като лилавото и оранжевото са подобни на червеното заедно те образуват перфектната цветова комбинация, но е важно да се отбележи, че съчетанието с по-тъмни или по-светли нюанси на тези два цвята не е препоръчителна.

Когато съчетавате със зелено избирайте по-приглушени тонове.

Избягвайте комбинирането на червено със синьо или жълто. Освен ако не става въпрос за нюанси близки до лилавото и оранжевото.

Синьо

Може да се комбинира с бяло, черно, синьо, зелено, лилаво и оранжево.

Също както и при червеното и тук е добре при комбинацията на синьо със синьо единият нюанс да бъде по-тъмен.

Зеленото и лилавото се съчетават страхотно с по-тъмно синьо.

Не комбинирай синьо с червено или жълто, освен ако не става въпрос за нюанси близки до лилавото и зеленото.

Жълто

Комбинирай с бяло, черно, жълто, зелено, оранжево, лилаво

Жълтото е един от трудните за съчетание цветове, тъй като е прекалено ярък. Затова се препоръчват по-бледи или пастелни нюанси на жълтото. Подобни на жълтото цветове са зеленото и оранжевото. За по-добър ефект избирай по-светли тонове, тъй като с тъмни цветове жълтото ще изглежда още по-ярко и ще изпъква още повече. Допълващият цвят на жълтото е лилавото, но трябва да внимаваш – и двата цвята трябва да бъдат в еднаква степен ярки или бледи.

Не  комбинирай жълто с червено и синьо, освен ако червеното не в нюанс близък до оранжевото, а синьото до зеленото.

И един допълнителен съвет – ако искаш да постигнеш елегантна визия комбинирай стилните си черни обувки с жълта чанта.

Жълтото придава свежест на всяка визия, а съчетан с правилните нюанси този цвят ще се превърне в любимия ти. Освен това не забравяй, че  горчицата е и един от най-актуалните през този сезон цвят,който придава топлина и уют на студените дни.

 

Зелено

Комбинирай с бяло, черно, зелено, синьо, жълто, червено.

Тайната при комбинациите със зелено е да откриеш точния оттенък. Ако избереш някои от природните нюанси на зеленото като каки, маслинено, изумрудено – можеш да комбинираш с почти всички цветове. Зеленото се комбинира чудесно със синьо-зелено и жълто, но внимавай да не са прекалено ярки нюанси.

Допълващият цвят на зеленото е червено и тази комбинация е чудесна, освен ако не избереш ярки оттенъци.

Не комбинирай зелено с оранжево и лилаво, освен ако лилавото не се доближава до синьо, а оранжевото до жълто.

Лилаво

Може да се комбинира с бяло, черно, лилаво, синьо, червено, жълто

При съчетанието на лилавото важат същите правила, както и при синьото. Комбинирането с по-тъмни разновидности на лилаво е по-лесно. Съчетанието на лилаво с червено и синьо е отлично, когато цветовете са еднакво ярки, особено, когато лилавото е в по-тъмен нюанс.

Допълващият цвят на лилавото е жълто, но отново трябва да бъдеш внимателна – ако единият цвят е по-ярък няма да постигнеш добър ефект.

Не комбинирай със зелено и оранжево, освен ако зеленото не е близък тон до синьото, а оранжевото до червеното.

Оранжево

Може да комбинираш оранжевото с бяло, черно, оранжево, червено, жълто, синьо.

Оранжевото е друг „опасен” цвят, тъй като той също може да бъде твърде ярък. И тук важи правилото при комбинация да избираш цветове с еднаква степен на яркост, особено, когато си се спряла на червено и жълто. Много лесно и сполучливо  е съчетанието на оранжево с кафяво.

Допълващият цвят на оранжевото е синьото, но не комбинирай с прекалено ярки нюанси.

Не съчетавай оранжево със зелено и лилаво, освен ако зеленото не е близко до жълтото, а лилавото до червеното.

Ако искаш да постигнеш наистина огнена визия комбинирай оранжева чанта с червени обувки.

Същите правила важат и за цветовете от едно и също цветно семейство, например розовото, което е от семейството на червеното също се комбинира страхотно с посочените цветове.

Истината е, че има цяла наука посветена на цветовете, но за теб е важно, когато отвориш  гардероба си да знаеш как да съчетаеш  цветово дрехите си.  Не забравяй, че цветовете имат различна наситеност и тонове и всеки един оттенък може да бъде топъл или студен. Винаги следвай една и съща степен на яркост, когато съчетаваш различните цветове.

Разчитай на тези няколко съвета и със сигурност няма да отделяш толкова много време в мислене дали зелената ти пола ще си подхожда с червената ти риза например.

Е, изглежда не е задължително да имаш вътрешен усет, за да комбинираш по правилен начин дрехите си, напълно ти е достатъчено да се съобразиш с горепосочените правила и ще имаш винаги безупречна визия...

 

Бъдете цветни напук на мрачното време и не забравяйте да вземете най-хубавият си аксесоар-Вашата усмивка!

 

източник : Fashion Voyage