Въпреки ,че не мислим постоянно за това, животът е ужасно, несправедливо, престъпно кратък! Колко пъти ви се е случвало да се обърнете назад и да се чудите кога е минало това време; да се опитвате да си спомните какво точно сте правили през последната година или две. И може би точно затова е толкова ценен. Ако беше безкраен, надали щяхме да спираме понякога и да обръщаме внимание на детайлите. Въпросът е: правим ли го и сега, когато знаем, че утре може да ни няма?

Психолозите съветват: мислете за живота си като за голям проект, който има краен срок. Всеки ден, всяка седмица, всеки месец и всяка година имате шанса да работите по усъвършенстването му, или, ако предпочитате, можете просто да стоите безучастно и да наблюдавате къде ще му излезе краят.

Такъв е животът. В един момент ще ви се наложи да направите някои подобрения, за да продължите да поддържате жизнения си стандарт. Ще започне да ви отнема повече време, да научите нещо ново; повече кураж, да се впуснете в приключение;  повече търпение, да бъдете нечий душеприказчик; повече усилия, да изкачите стълбите и т.н. И най-вече – повече чувство за хумор, за да се справите с всички промени, които неизбежно ви очакват зад ъгъла.

В крайна сметка това, което някога ще има значение, е как е протекъл животът ви като цяло. Какво сте оставили зад гърба си. Какво сте постигнали. Колко силно сте обичали. Колко приятелства сте създали. Колко пъти сте простили. Добър човек ли сте били. И най-важното от всичко е, когато се обърнете назад, да не съжалявате за пропуснати възможности и пропиляно време.

Няма време! Животът е прекалено кратък, за да спрете цигарите от Нова година, да отслабнете от понеделник, да започнете да спестявате от 40-ата си годишнина, да смените работата си догодина. Спрете да отлагате и се борете за щастието си сега. Хората са казали: „Работи, сякаш не ти трябват пари! Танцувай, сякаш никой не те гледа! Обичай, сякаш никога не си бил нараняван. Живей, сякаш няма да има утре.”

Бъдете главен мениджър на проекта си, наречен Живот. Крайният срок не е известен на никого, но направете така, че когато сложите точката, да се гордеете с резултата.

източник:Цветелина Велчева,obekti.bg

снимка:Shutterstock