Всеки човек говори на различен език във връзката си

В ситуацията в която отново сме ограничени и прекарваме най-много време у дома с близките си е много полезно да разберем кой е езика на любовта на, който говорят любимите ни хора, за да можем да ограничим неразбирателствата и да покажем правилно любовта си, по начин, по който и другият ще ни разбере.Сигурно много пъти сте попадали в ситуация в която си мислите, аз правя всичко за отсрещния човек, а той не го вижда и оценява.При мен лично се е случвало много често да си задавам тези въпроси и …нямам отговор.Дълго време тази ситуация ме мъчеше, докато не попаднах на откъс от книгата на Гари Чапмън-„Петте езика на любовта.“ И тогава разбрах…

След години, прекарани в консултиране на двойки, д-р Чапман е забелязал, че това, което кара един човек да се чувства обичан, невинаги е същото за партньора му. Така психологът открива, че всеки разбира любовта чрез специфичен език – и по-точно един от 5 варианта.Естествено повечето пъти е съчетание между два, но винаги един е основният, който има най-голямо значение.Ако ви е станало интересно горещо ви препоръчвам да прочетете книгата „Петте езика на любовта“-Гари Чапмън.

И така…

Любовните езици на изразяване са пет.

1. Първият от тях е на „Утвърждаващите думи“. Това е езикът, при който хората „обичат с ушите си“. Това означава, че за тях най-важно е какво чуват и как го чуват.
Как да се научим да говорим този език, ако той е водещият на партньора ни:
– С комплименти – Например за една жена, чиито любовен език е този на „Утвърждаващите думи“ е много важно да чува комплименти като: „Имаш прекрасни дълбоки очи. Сякаш потъвам в тях, когато те гледам. Толкова много те обичам…“

– С насърчителни думи – Или пък за мъж, чиито любовен език е този, да разбереш какво е важно за него и да го насърчаваш с думи като: „Ти можеш да постигнеш всичко, което искаш. Аз вярвам в теб.“ Нашите думи не трябва да насилват партньора ни да направи нещо, което ние искаме, а да му вдъхнат кураж и да направи това, което той иска и харесва. Тогава той ще почувства нашата подкрепа и любов.

– С нежни и смирени думи казани с мек тон изпълнен с любов. – Хората, чиито водещ език е на „Утвърждаващите думи“ ще реагират негативно или въобще няма да реагират, ако казаното е изречено по друг начин. За тях е важно казаното да не звучи като изискване или ултиматум, а да изразява нашето желание или нужда като молба. Например: „Не съм ял от твоя сладкиш от цяла година. Дали ще доживея отново да ям от него?“ или „Какво ще кажеш да ми направиш от твоя сладкиш, който никой друг не може да направи като теб… Толкова е вкусен.“
Кой вариант мислите, че ще сполучи?! Този с упрека и натякването или този казан с любов и нежност?

– Казани положителни думи за нашия партньор в негово присъствие или отсъствие пред други хора. Например: „ Моят мъж всичко умее. Много е способен“ . Така му даваме крила и следващият път, когато има нужда той да поправи счупеното шкафче, той ще го направи с удоволствие, защото той го иска, а не защото ние му мрънкаме.

2. Вторият език е този на „Пълноценното време“. Това означава да водим пълноценен разговор и да прекарваме време с партньора си, като правим нещо заедно, отдадени изцяло един на друг, фокусът ни да е изцяло към партньора без да има нищо друго значение в този момент.

Как да се научим да говорим този език, ако той е водещият на партньора ни:

– Чрез пълноценни разговори – За хората, чийто първичен любовен език е този, е много важно да ги слушаме активно, да сме съпричастни към това, което казват. Как става това:

– с поддържане на постоянен зрителен контакт, докато водим разговор.
– без да правим нищо друго, докато слушаме партньора си.
– обръщаме внимание на чувствата на партньора си.
– наблюдаваме езика на тялото му и дали това, което казва с думи съвпада с това, което казва с тялото си. Така разбираме как се чувства наистина.
– не го прекъсваме докато говори.
– не даваме съвети, а само слушаме. Ако той поиска съвет, тогава му даваме.
– научаваме се да споделяме и своите преживявания и чувства, защото това поражда усещане за близост в партньора ни.

– Чрез пълноценни действия – Нямам предвид да гледаме заедно филм, където вниманието ни е във филма, а да правим нещо, което е важно за партньора ни, като игра на тенис, излизане на пикник, дълги разходки, посещение на магазините или нещо друго. Важното в случая е, че правим нещо заедно с партньора, а не в това какво точно правим. Дори и това, което правим да не е от нещата, които много ни харесват, усещането, че сме го направили щастлив и спомените, които изграждаме с него, си заслужават.
За да се нарече една дейност пълноценна е важно да има следните елементи:

– Поне единият да харесва, това което правим.
– Другият да е готов да го прави.
– Двамата да знаем защо го правим, а именно да изразим любовта си, като сме заедно.

3. Третият език на любовта е „Получаването на подаръци“. Това е най-лесният за научаване език. Подаръкът може да се купи, да се намери или да се направи. Важното е да е израз на любов. Дори не е задължително да е само материален, а да е нещо, което казва „Той мисли за мен. Значи ме обича“… Като хващането за ръка или физическото присъствие, когато партньорът ни преживява някаква криза, без значение колко голяма или незначителна ни се струва тя.

Как да се научим да говорим този език, ако той е водещият на партньора ни:
– правим списък с подаръците, на които най-много се е радвал досега.
– правим подаръци периодично, дори и да е едно цвете, откъснато навън.
– чуваме, когато партньорът ни ни моли да сме с него… най-вероятно изживява някаква криза и има нужда от нас в този момент.

4. Четвъртият език на любовта е „Помагането“. Това означава да правим онези действия, които знаем, че партньорът ни ще се радва да правим за него. Това може да е някаква домакинска дейност като готвене, гладене, чистене, миенето на колата, поправяне на счупените неща, гледането на децата и т.н. Важното е да правим конкретните действия, които ще покажат любовта към партньора ни. Понякога жената може да готви за мъжа, но за него да е по-важно тя да чисти и да е без значение дали тя готви. За да сме сигурни кои действия са важни за него, най-добре е да го попитаме за поне 5 неща, които биха го радвали, като ги правим.

5. Петият език на любовта е „Физическото докосване“. Физическото докосване е важно за всички хора, но за тези, чийто език е, то е от изключително значение. Ако ударите шамар на такъв човек, може да се окаже унищожителен за него. Или пък една нежна прегръдка да му говори за много любов. Сексуалната близост не е единственият начин за физическо докосване и е нещо различно от емоционалната нужда за близост. Желанието за секс не означава автоматично, че това е любовният ни език. Но нуждата от хващането за ръка на улицата, прегръдката и целувката, когато партньорът ни се прибира след работа, гушкането нежно на дивана пред телевизора и емоционалната празнота, ако липсва, означава, че това е нашият любовен език. Физическото докосване, разбира се, не означава автоматично, че всяко докосване ще носи удоволствие на партньора ни. Не изхождаме от това, което на нас ни е приятно, а е важно да разберем кои докосвания му харесват на него.

Ако „Физическото докосване“ е любовния език на партньора ни, за него няма нищо по-важно в момент на криза да го прегърнем. Думите в този момент ще са без значение, но физическият допир ще изрази грижата, от която той има нужда. Той копнее другият да проявява инициативата за докосването, не само да има откликване на неговите докосвания. Често с риск да не бъде отхвърлен, той може да се отдалечи и да чака кога ние ще проявим желание за физическа близост.

Много е важно да ги разпознаваме- както собствения ни език, така и този на партньора ни.

Това може да стане най-лесно чрез теста, към който ви оставям линк:

https://www.imavreme.bg/test-koi-e-vashiyat-ezik-na-lubovta/

Този тест може да го използвате не само за отношенията с любимият човек, но и за всички такива, които са важни за вас. 

Ще отнеме малко време, но със сигурност ще си заслужава! 

източник:

снимки:Pinterest