В ерата на технологиите и високоскоростните интернет връзки, човек може да открие информация на практика за всичко. В рамките само на няколко минути имаме възможност да намерим рецептите за най-вкусните сладкиши или да научим всичко за квантовата механика.

Понякога обаче е необходимо да пресеем множество излишни данни, за да достигнем до онова, което ни е необходимо. А това отнема часове.

Ето защо решихме да ви представим този списък с най-ефективните методи за търсене на Google, благодарение на който ще откриете материалът, който търсите, само с няколко клика, пише BrightSide.

Това или онова

Понякога не сме сигурни дали сме запомнили правилно дадена информация или името, което търсим в Google. Това обаче не би трябвало да е проблем. Просто въведете потенциалните вариации, които издирвате, и ги отделете със символа “|” или пък просто напишете “or” . Пример: “Jennifer Aniston or Lawrence”.

Търсене чрез синоними

Нашият език е богат на синоними. Понякога те могат да бъдат много полезни при онлайн проучвания. Ако трябва да откриете уебсайтове на конкретна тематика (а не онези, включващи специфична фраза), просто добавете символа „~”. Пример: “healthy ~food”.

Търсене в рамките на уеб сайтове

Понякога можете да прочетете интересна статия в един сайт и в последствие да пожелаете да го споделите с приятелите си или просто да го препрочетете. Най-лесният начин да намерите желаната от вас информация отново в рамките на самия сайта. За да направите това, въведете адреса на сайта, а след това ключова дума или цяла фраза от статията, и тя би трябвало да излезе веднага.

Силата на звездичката

Когато паметта ни изневери и не можем да се сетим някоя ключова дума, фраза или число, с което да допълним търсенето си, винаги можем да прибегнем до мощта на звездичката – “*”. Просто я поставете на мястото на фразата, която не се сещате, и ще откриете резултата, който търсите. Например искате да откриете сериала по Стивън Кинг 11.22.63, но не се сещате кои бяха последните две цифри. Просто въведете „11.22*“ и готово.

Когато липсват много думи
Ако не можете да си спомните по-дългата половина на фразата, а не една единствена ключова дума, опитайте да си спомните първите и последните думи , добавяйки „ОКОЛО + (приблизителния брой на липсващите думи)“ между тях. Например, „Разхождах ОКОЛО (4) облак.“

Използване на времева рамка

Понякога е необходимо да открием кои събития са се случили в даден период. За тази цел можем да добавим времева рамка в полето за търсене с помощта на многоточие между датите. Така например трябва да извадите всички научни открития в рамките на 20 век? Няма проблем – напишете “scientific discoveries 1900…2000”.

Търсене на заглавие или URL

За да си помогнете с намирането на ключови думи и името на една статия, напишете „взаглавието:“ преди търсения термин, без интервали между тях. За да намерите думи от URL, използвайте „inurl:“. Пример: “intitle:husky”.

Откриване на сходни сайтове

Ако сте открили нещо наистина интересно и искате да видите и други подобни страници, просто използвайте „related:”, а след това – интернет адреса на сайта. Отново – без разстояние между двете. Пример: “related:nike.com”.

Цели фрази

Рамкирането на думата за търсене в кавички е най-простият и най-ефективен начин да намерите нещо специфично и в точния ред, в който сте го написали вътре.

Например, ако сте написали в думите събирам положителни емоции без кавички, търсачката ще покаже резултатите, в които тези думи се появяват в произволен ред в даден уебсайт, а не в реда, в който сте ги написали.

Ако, от друга страна, напишете „събирам положителни емоции“ в кавички, вие ще получите само тези резултати, в които тези думи се появяват само в реда, в който сте ги написали. Това е чудесен начин да намерите текст на песен, когато знаете само един ред от него.

Не чак толкова важни думи за търсене

За да отстраните маловажните думи от вашето търсене, просто използвайте символа „-„ пред всяка една от тях. Например – искате да намерите сайт с интересни книги, но нямате намерение да ги купувате. Няма проблем. Напишете следното „interesting books -buy“.

източник:obekti.bg

снимка:Twin Design / Shutterstock.com